Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

01.09.2022

           Сальмонельоз та його профілактика

 

 

 

        Сальмонельоз – найнебезпечніше інфекційне захворювання. Збудник сальмонельозу бактерія роду Salmonella – уражає переважно травну систему людини.

        Відомо близько 2000 типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість  до факторів навколишнього середовища. Так у кисломолочних продуктах за температури +4°С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб,  у холодильнику у сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки  у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. У воді, особливо з низьким pH (більш кислій), сальмонела може жити до 2 місяців, на поверхнях предметів за кімнатної температури – до 3 місяців, у землі – півтора року.

          Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця,  кішки, собаки, щури, миші, а також хвора людина або носій.  Носіння збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.

          Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.

      З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

                - мити руки після кожного відвідування туалету, контакту з домашніми

     тваринами, роботи з сирим м’ясом і яйцями;

                - ретельно мити овочі та фрукти перед їх вживанням;

                - вживати в їжу тільки пастеризоване або кип’ячене молоко;              

                - відмовитися від вживання сирих яєць;

                - ретельно просмажувати м’ясо;

                - не купувати продукти тваринного походження в незнайомих місцях і на сумнівних ринках;

      - особливо уважно підходити до купівлі кондитерських виробів, до складу яких входять курячі яйця.

Слід пам’ятати! Дотримання гігієнічних правил дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями. У випадку виявлення перших ознак захворювання терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.

 

 

Ремонт квартир Частные Мастера

Honda Accord одиннадцатого поколения - https://honda-accord.com

Недвижимость, как правильно выбрать comintour.net