Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

14.04.2023

Вплив тютюнопаління на організм

 

 

 

Тютюнопаління залишається однією з найбільш поширених шкідливих побутових звичок у світі. Сигарети називають зброєю масового знищення, і вони вже знищили більше людських життів, ніж ядерна, хімічна та бактеріологічна зброя разом узяті. Україна належить до країн з високою поширеністю паління. Сьогодні в нашій країні курить кожен другий чоловік і кожна п’ята жінка. Паралельно зі збільшенням споживання тютюну, відзначається зростання рівня захворювань, пов’язаних з тютюном. Тютюнові вироби та дим, який вони виділяють, містять багато компонентів, які є токсичними, мутагенними й канцерогенними та здатні завдавати значної шкоди всім органам і системам організму.

 

N-нітрозонорнікотин (NNN) є чинником злоякісних пухлин легенів, стравоходу, підшлункової залози, ротової порожнини в людей, які споживають тютюн. Акролеїн має різкий запах, подразнює слизові оболонки й викликає сльозотечу, провокує розвиток астми, а також підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань Формальдегід викликає гострі й хронічні отруєння, має загальнотоксичну дію, належить до групи можливих канцерогенів для людини. Низькі концентрації формальдегіду викликають у людини подразнення очей, носа й шкіри, нудоту, головний біль і запаморочення, вищі – викликають відчуття утруднення в грудях, головний біль, сильне серцебиття, може викликати астматичні симптоми та алергічні реакції.

 

Ацетальдегід належить до канцерогенів та мутагенів, також викликає подразнення респіраторного тракту та очей, може викликати дефекти плоду.

 

Бензол при тривалому впливі може викликати пригнічення кісткового мозку, анемію, а також гострий мієлоїдний лейкоз. Монооксид вуглецю (чадний газ) ушкоджує стінки артерій і збільшує ризик звуження коронарних судин, що може призвести до серцевих нападів.

 

У результаті згоряння тютюну виробляються кілька сотень хімічних сполук. Мінімум 250 з них відомі як шкідливі, а 50 – як канцерогени.

 

Відмова від паління є одним з ефективних та перспективних напрямів оздоровлення населення та збільшення тривалості життя. Широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця й оточуючих його людей здатне позитивно вплинути на самосвідомість безлічі курців. Завдяки хорошій обізнаності населення про шкоду куріння для здоров’я та доступні методи позбавлення від цієї звички багато громадян прагнуть подолати нікотинову залежність.

 

Курці повинні розуміти, що шкодять оточуючим, насамперед – дітям, які живуть поруч і дихають тютюновим димом.

 

 

Ремонт квартир Частные Мастера

Honda Accord одиннадцатого поколения - https://honda-accord.com

Недвижимость, как правильно выбрать comintour.net