Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

27.03.2024

 

Права осіб похилого віку 

 

 

Держава гарантує кожному  громадянину похилого віку належний рівень життя, задоволення різноманітних життєвих потреб, подання різних видів допомоги шляхом:

реалізації права на працю відповідно до професійної підготовки, трудових навичок і з урахуванням стану здоров’я;

 

забезпечення пенсіями і допомогою;

 

надання житла;

 

створення умов для підтримання здоров’я і активного довголіття відповідно до сучасних досягнень науки;

 

забезпечення реалізації права на соціальні послуги.

 

Право на достатній рівень життя

 

Громадяни похилого віку мають право на матеріальне забезпечення. Це право гарантується виплатою пенсій, різних видів допомоги і наданням допомоги в натуральному вигляді.

 

Право на пенсію за віком має кожний громадянин похилого віку, який досяг пенсійного віку і має необхідний страховий стаж.

 

Громадянам похилого віку, які не мають права на пенсію, надається державна соціальна допомога.

 

Право на охорону здоров’я

 

Громадянам похилого віку гарантується безоплатна кваліфікована медична допомога в геріатричних центрах, лікарнях для громадян похилого віку та інших стаціонарних, амбулаторно-поліклінічних установах, а також вдома з урахуванням досягнень геронтології та геріатрії в порядку, встановленому законодавством України про охорону здоров’я.

 

Громадяни похилого віку нарівні з іншими громадянами користуються санаторно-курортним лікуванням.

 

В необхідних випадках громадяни похилого віку забезпечуються протезами, слуховими апаратами, зубопротезуванням.

 

Право на санаторне-курортне лікування

 

Ветеранам праці передбачено переважне право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням та компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Для одержання путівки подається заява та медична довідка лікувальної установи  до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

 

Право на зубне протезування

 

Громадяни похилого віку мають право першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування із дорогоцінних металів), безкоштовне лікування позачергово в стоматологічних закладах державної і комунальної форм власності, без оплати за витратні матеріали.

 

Право на житлове забезпечення

 

Громадяни похилого віку нарівні з іншими громадянами мають право на житло, що включає право на одержання і постійне користування впорядкованим жилим приміщенням в будинках державного фонду, на придбання жилого приміщення в будинках громадського або індивідуального житлового фонду.

 

Соціальний захист

 

Громадянам похилого віку надаються соціальні послуги Вони можуть отримати такі базовими соціальні послуги:

 

  • догляд вдома, денний догляд;
  • підтримане проживання;
  • соціальна адаптація;
  • соціальна інтеграція та реінтеграція;
  • надання притулку;
  • екстрене (кризове) втручання;
  • соціальний супровід.

 

Право на безоплатну вторинну правничу допомогу

 

Громадяни похилого віку мають право на безоплатну вторинну правничу, якщо їхній середньомісячний дохід, не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а саме:

 

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

 

Отримати безкоштовну правову консультацію чи роз’яснення від юристів сектору "Лозівське бюро правової допомоги" відділу безоплатної правової допомоги Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00 за адресою: місто Лозова, вул. Свято-Миколаївська, буд. 4 або за телефонами: (05745) 2-71-03, 2-71-04 або за мобільними номерами: (099) 65-25-685;