Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

01.04.2024

Куріння або здоров'я - вибирайте самі!

 

 

У цивілізованому світі останнім часом полку курців значно поменшало. Україну, навпаки, така тенденція обійшла стороною: у нас за останні 20 років поширеність куріння зросла майже на 15%, в Україні курить більш ніж половина дорослого населення, серед них палить понад 10% жінок. Також, за деякими дослідженнями, серед старшокласників у школах курить близько 53%. Внаслідок цього Україна посідає перші місця в Європі за розповсюдженням тютюнопаління.

 

Дослідженнями доведено, шкода паління в димі тютюну, в якому утримується більш ніж 30 отруйних речовин: нікотин, вуглекислий газ, окис вуглецю, синильна кислота, аміак, смолисті речовини, органічні кислоти тощо. 1-2 пачки сигарет містять смертельну дозу нікотину. Курця рятує, що ця доза вводиться в організм не відразу, а дробно. Регулярне поглинання невеликих, несмертельних доз нікотину викликає звичку, пристрасть до куріння і є свого роду наркоманією.

 

Негативний вплив тютюнопаління особливо небезпечний для підлітків, вагітних жінок та жінок, які годують груддю. Нікотин є вдвічі небезпечнішим для дитячого організму, у порівнянні з дорослим. Вагітні жінки завдають непоправної шкоди своїм ще не народженим дітям. У жінок, які курять, діти народжуються з меншою вагою, ніж у тих, які не курять, з фізичними дефектами кінцівок, з глухотою, розумово відсталі.

 

Паління є причиною смертей: від раку легень, від хронічних захворювань легень, від ішемічної хвороби серця. Зі 100 випадків захворювання на туберкульоз легень 95 припадає на курців. Статистичні дослідження показали, що в курців часто трапляються ракові пухлини органів – шлунку, гортані, нирок. Дуже часте паління веде до розвитку хронічного бронхіту, що супроводжується постійним кашлем і неприємним запахом з рота. У результаті хронічного запалення бронхи розширюються, розвиваються важкі наслідки – пневмосклероз, емфізема легень тощо.

 

Курець живе на 6-8 років менше, ніж його ровесник, який не курить, у середньому кожна сигарета скорочує тривалість життя на 6-10 хвилин.

 

Курці наражають на небезпеку не тільки себе, але й оточуючих людей. У медицині існує термін «пасивне паління». В організмі тих, хто не палить, після перебування в приміщенні, де палили, визначається значна концентрація нікотину.

 

Останнім часом набули поширення електронні сигарети, які також є небезпечними. Електронні сигарети – це пристрої, функція яких випаровувати й доставляти в легені користувача хімічну суміш, яка містить нікотин та інші речовини. Ефективність електронних сигарет для припинення куріння науково не доведена.

 

Кинути курити треба відразу і назавжди, тоді швидко згасає цей  умовний рефлекс. Курець із будь-яким стажем може відвикнути від тютюнового зілля. Важливо переконатися в шкоді куріння і мати силу волі. Щоразу треба гасити бажання закурити – попити воду (сік), з’їсти цукерку або глибоко подихати.

 

Шкода куріння очевидна. Ми не повинні миритися з таким злом і якщо самі не курите, то допоможіть людині, яка курить, позбутися від цієї згубної звички.