Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

15.04.2024

 

 Весняна диспансеризація тварин 2024  розпочалася!

 

 

 

Красноградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області з  метою охорони здоров’я тварин і людей та забезпечення виробництва якісної та безпечної продукції повідомляє, що  спеціалістами Кегичівської дільниці  Красноградської державної лікарні ветеринарної медицини  з 1 квітня 2024 року проводиться весняна диспансеризація великої  та дрібної рогатої худоби, що утримується в особистих підсобних господарствах населення на території Кегичівської селищної ради.

 

Забезпечення стійкого епізоотичного благополуччя на території громади можливе лише при своєчасному діагностуванні хвороб та проведенні профілактичних щеплень, обробок та лікувальних заходів, що можливо лише в разі 100% охоплення диспансеризацією всього наявного поголів’я тварин.

 

Згідно із Законом України «Про ветеринарну медицину», стаття №37 п.7 «Обов’язки осіб, які утримують тварин чи беруть участь у їх обігу»,юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов’язані:

 

доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварин при проведенні маніпуляцій. Згідно зі статтею 104 цього Закону юридичні та фізичні особи несуть адміністративну відповідальність за правопорушення в галузі ветеринарної медицини.

 

Диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин, профілактику та лікування хвороб. Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин. Таким чином виявляють захворювання на ранній стадії. Проведення диспансеризації є обов’язковим для всіх видів сільськогосподарських тварин, незалежно від форми власності.

 

Потрібно завжди пам’ятати, що легше хворобі запобігти, ніж лікувати. Навіть, якщо тварина на вигляд здорова, перевіряти її все одно необхідно. Основою заходу є діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз,   також щеплення проти сибірки. На жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, наразі вже є випадки коли власники тварин відмовляються від послуг лікарів ветеринарної медицини.

 

    Нагадуємо:

 

- лейкоз ВРХ – це інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи, при якій відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей речовин, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус передається контактно, з молоком, кровосисними комахами. Набута інфекція стає довічною! Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є виявлення антитіл у сироватці крові тварин;

 

- туберкульоз – характеризується утворенням у різних органах специфічних вузликів – туберкулів, схильних до некрозу. Серед свійських тварин велика рогата худоба є однією із найчутливіших до зараження, поряд із свинями та курми. Заразитися можна не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів. Ефективної терапії туберкульозу в корів немає. Через високу заразливість усі тварини з позитивною реакцією на інфекцію підлягають знищенню. Тому основою заходів, спрямованих на підтримку епізоотичного благополуччя з туберкульозу ВРХ, є своєчасне виявлення хворих тварин шляхом проведення алергічного дослідження, тобто виявлення реагуючих на туберкулін тварин на ранній стадії, до появи можливості хворої тварини виділяти збудник туберкульозу в навколишнє середовище та заражати інших.

 

Звертаємося до всіх власників сільськогосподарських  тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів та взяти активну участь у проведенні весняної диспансеризації. Забезпечити можливість ветеринарним фахівцям провести в повному обсязі всі заплановані  ветеринарно- профілактичні заходи. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна. Тому, хто звик купувати молочну продукцію в приватних продавців, варто потурбуватися про свою безпеку самостійно. Слід пересвідчитися, що корова ідентифікована, досліджена та щеплена. Якщо тварина здорова, вам обов’язково покажуть паспорт на  велику рогату худобу з відмітками про ветеринарні обробки.

 

Сподіваємось на плідну співпрацю із старостами старостинських округів  Кегичівської територіальної  громади для забезпечення 100% охоплення поголів’я тварин при здійсненні весняних протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних заходів в особистих підсобних господарствах населення.

 

Своєю чергою здоров’я та благополуччя тварин є фактором благополуччя пасовищ щодо інфекційних та інвазійних хвороб тварин.

 

Вирощування та утримання здорових тварин – запорука вашого здоров’я та здоров’я ваших сімей!