Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

25.07.2024

 

Як зберегти харчові продукти у разі відключення електроенергії   

 

 

 

Постійні відключення електроенергії  створюють незручності не тільки для громадян, а й для операторів ринку. Це призводить до порушення температурних режимів щодо зберігання харчових продуктів, яке у подальшому  впливає на тривалість їх зберігання та безпечність.

 

Красноградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області  наголошує, що оператори ринку харчових продуктів, які займаються їх виробництвом та обігом зобов’язані враховувати усі ризики, пов’язані з перебоями у постачанні електроенергії,  її тривалою відсутністю, та вжити дієвих заходів на кожному етапі щоб кінцевий споживач придбав безпечний харчовий продукт.

 

Нагадуємо, що при відключеній електроенергії у закритому холодильнику  продукти залишаються безпечними до 4 годин,  у повній морозильній камері - 48 годин, у напівпорожній – 24 години. Радимо завчасно заморозити контейнери з водою. При відключенні електроенергії  більше 4 годин  треба помістити даний лід поруч з продуктами харчування та контролювати їх температуру. Після розморожування продукти необхідно обробити впродовж 24 годин. Повторне заморожування не допускається!

 

Оператори ринку харчових продуктів повинні забезпечити функціонування холодового ланцюга – системи, що забезпечує  оптимальний температурний режим зберігання та транспортування на всіх етапах переміщення харчових продуктів від підприємства – виробника до споживача. Придбати генератори або забезпечити  інші альтернативні джерела електроенергії. Роботу потужностей організувати з врахуванням графіків віялових відключень електроенергії . Дотримуватись безумовного виконання програм - передумов системи HACCP, особливо щодо чистоти поверхонь, здоров’я та гігієни персоналу, контролю за технологічними процесами, зберігання та транспортування, лабораторного контролю готових харчових продуктів. Виконувати вимоги статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» - оператори ринку зобов’язані вилучити та/або відкликати у встановлених законом  випадках харчові продукти , які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини.

 

Рекомендуємо не купувати харчові продукти невідомого виробництва, з невластивими запахами та смаками, порушенням маркування, значно нижчою ринковою ціною, а також вживати харчові продукти, які у вас як споживача, викликають сумніви щодо його придатності та безпечності, з урахуванням його зовнішнього вигляду, кольору, консистенції та запаху.