Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

03.07.2023

 

Право пільгового проїзду залізничним транспортом осіб з інвалідністю

 

 

 

 

Право пільгового проїзду залізничним транспортом гарантується статтею 9 Закону України "Про залізничний транспорт": для захисту інтересів окремих категорій громадян на пасажирських перевезеннях, у тому числі приміських, можуть передбачатися пільгові тарифи.

 

До пільгових перевезень належить безплатний проїзд та проїзд зі знижкою вартості проїзду.

 

Залежно від напряму прямування пасажира, окремо визначаються пільги на проїзд пасажирськими поїздами у внутрішньому та міжнародними сполученні, та пільги на проїзд у приміському сполученні.

 

Конкретний перелік пільг на проїзд залізницею визначений наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 27 грудня 2006 року № 1196 "Про затвердження Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України".

 

Розглянемо пільги на проїзд залізничним транспортом такої категорії пільговиків, як особи з інвалідністю.

 

Особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

 

Підприємства, організації та фізичні особи – підприємці, що здійснюють транспортне обслуговування населення, зобов’язані забезпечити спеціальне обладнання транспортних засобів, вокзалів, аеропортів та інших об’єктів, яке б дало змогу особам з інвалідністю безперешкодно користуватися їх послугами. (ст. 28 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”).

 

 Відповідно до п.п. 10 п.145 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 №176, перевізник зобов’язаний здійснювати перевезення пасажирів з квитками і пасажирів, яким, згідно з законодавством, надано пільги щодо плати за проїзд.

 

Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї особи, яка супроводжує особу з інвалідністю або дитину з інвалідністю) мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішньому (міжнародному) та приміському сполученні в період з 1 жовтня по 15 травня, без обмеження кількості поїздок у приміському сполученні.

 

Особи з інвалідністю внаслідок війни I, II груп, особи з інвалідністю внаслідок війни II, III груп з числа учасників бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилось 85 років та більше - мають право на безплатний проїзд 1 раз на рік («туди» і «назад») у внутрішньому сполученні 50% знижки в період з 01 жовтня до 15 травня без обмеження кількості поїздок у внутрішньому сполученні.

 

Особи з інвалідністю внаслідок війни III групи – право на безплатний проїзд 1 раз на два роки («туди» і «назад») або проїзд 1 раз на рік («туди» і «назад») з 50% знижки вартості проїзду у внутрішньому сполученні, 50% знижки в період з 01 жовтня до 15 травня без обмеження кількості поїздок у внутрішньому сполученні.

 

Для комфортної подорожі залізницею пасажирам з особливими потребами пропонуються спеціальні вагони. Ці вагони обладнано гідравлічними підіймачами для інвалідних візків, розширеними дверними проходами, тамбурами і спеціальними туалетами. Для забезпечення максимально комфортних умов проїзду пасажирів даної категорії нижня полиця у спеціалізованих купе має кілька фіксованих положень.

 

Щоб замовити перевезення у такому вагоні, потрібно не пізніше, ніж за 5 діб до відправлення.

 

поїзда, оформити замовлення на перевезення. Для цього потрібно звернутися до чергового помічника начальника вокзалу. Замовлення приймаються як від самих осіб з інвалідністю, так і від їх представників (наприклад, супроводжуючих).

 

Оформлюючи замовлення на перевезення у спецвагоні, передусім, необхідно пред’явити документ, який засвідчує право на пільгу пасажира, що їхатиме (посвідчення особи з інвалідністю), а також надати необхідну для заявки інформацію (особисті дані пасажира, номер посвідчення, контактні телефони, дати прийому замовлення та виїзду, станції відправлення/призначення). У заявці неодмінно слід зазначити і те, чи необхідна пасажиру - особі з інвалідністю допомога під час посадки у вагон та висадки з нього.

 

Про результат замовлення пасажира з особливими потребами чи його контактну особу повідомлять упродовж 2-х діб (не враховуючи вихідних), а за відсутності можливості причепити спеціалізований вагон, запропонують інші варіанти поїздки.

 

Перед посадкою потрібно завчасно звернутися до чергового по вокзалу, щоб зареєструватись і отримати інформацію про розташування причіпного спецвагона у складі поїзда, а також – по допомогу при посадці у вагон чи з доставкою до вагона ручної поклажі.

 

З питань якості обслуговування та захисту прав споживачів залізничного транспорту пасажири можуть звернутись на телефони "гарячої лінії" Укрзалізниці:
1) "Якість та сервіс": тел. 0-800-50-3111 чи на е-mаil: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.
2) "Стоп-корупція": тел. 0-800-50-3222 чи на е-mаil: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

 

Крім того, можна звернутись:

- до довідково-інформаційної служби: +38 (044) 309-70-05 (07:00-21:00) - згідно з тарифами Вашого оператора

- за отриманням платної довідки:  0 (900) 90-80-05 (цілодобово)

-контакт центр для вантажовідправників: тел.+38(044) 465-22-22, факс +38 (044) 309-79-15 (залізничний: 5-79-15), e-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра..

 

Письмово можна звернутись за адресами: АТ "Укрзалізниця". 03150 МСП м. Київ-150, вул. Єжи Гедройця

 

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь до:

Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адреса: м. Лозова, вул. Свято-Миколаївська, буд. 4, каб 28, 31. Телефон (05745) 2-71-03.

Або до відділів Первомайського місцевого центру -  бюро правової допомоги:

 

Барвінківське бюро правової допомоги. Адреса: м. Барвінкове, вул. Центральна, 1. Телефон: (05757) 4-17-70.

Сахновщинське бюро правової допомоги. Адреса: сел. Сахновщина, вул. Тарасів Шлях, 68. Телефон: (05762) 3-11-04.

 

Режим роботи:

Пн Вт Ср Чт Пт 08.00-17.00

Сб Нд – вихідний.

При першому зверненні при собі необхідно мати паспорт та РНОКПП

Ремонт квартир Частные Мастера

Honda Accord одиннадцатого поколения - https://honda-accord.com

Недвижимость, как правильно выбрать comintour.net