Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

02.07.2024

 

 Податкова знижка за оренду житла внутрішньо переміщеній особі

 
 
 
 
Головне управління ДПС у Харківській областіінформує, що ст. 166 Податкового кодексу України (далі -  ПКУ) визначено право платника податку наподаткову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених довключення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування.
 
Відповідно до п.п.166.3.9 п. 166.3 ст. 166 ПКУ платник податку, який має статус внутрішньопереміщеної особи, має право включити до податкової знижки у зменшенняоподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податковогороку, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуваннямположень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично сплачені ним протягом звітногоподаткового року суми коштів, у вигляді орендної плати за договором орендижитла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинногозаконодавства, фактично сплачених платником податку.
 
Платник податку, який має статус внутрішньопереміщеної особи, має право скористатися податковою знижкою за оренду житла виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першогоступеня споріднення:
 
⁕ не мають у власності придатної для проживанняжитлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої територіїУкраїни;
 
⁕ не отримують передбачених законодавством Українибюджетних виплат для покриття витрат на проживання.
 
Розмір такої знижки не може перевищувати (урозрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати,встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.
Податковадекларація про майновий стан і доходи на податкову знижку, за наслідками 2023року, подається до контролюючих органів до 31 грудня2024 року включно.