Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

25.08.2023

 

Про виявленням на території Чернігівської області вірусу африканської чуми свиней

 

 

 

 

Доводимо до відома мешканців Кегичівської селищної ради, що згідно результатів дослідження патологічного (біологічного) матеріалу, доставленого до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, в одній пробі патологічного матеріалу, відібраного від одного трупа свійської свині (селезінка), який був відібраний у господарстві в ДПДГ «Івківці», (с. Івківці, Ладанської територіальної громади, Прилуцького району, Чернігівської області) виявлено ДНК-вірусу африканської чуми свиней.

 

Африканська чума свиней (АЧС) – високозаразна інфекційна хвороба. Вона за дуже короткий термін знищує все поголів’я у господарстві.

 

Насамперед, пам’ятайте, - африканська чума НЕ загрожує людині. Вона вражає виключно тварин, зокрема свиней (диких та свійських).

 

Інкубаційний період АЧС триває від 3 до 12 діб.

 

Вірус хвороби може зберігатися в:

- м’ясі інфікованих свиней до півроку;

- охолоджених тушах (4 °C) – півроку, у замороженому м’ясі (-20 °C) – безкінечно;

- копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше;

- ґрунті залежно від пори року: до 4 місяців (літо-осінь), до 8 місяців (осінь-весна);

- при 50 °С вірус гине впродовж години;

- вірус АЧС виживає і за несприятливих умов: висихання та гниття;

- умовах свинарського господарства з середньою температурою 24 °С вірус може успішно зберігатися до 3-4 місяців.

 

Як свині можуть заразитися:

- контакт здорових і хворих тварин;

- через працівників господарства – вірус може «засідати» на взутті, одязі, інструментах. Особливий ризик – коли тримають свиней удома;

- через транспортні засоби, водіїв;

- через м’ясні продукти чи згодовування внутрішніх органів інфікованої туші свині;

- через заражений вірусом корм, підстилку;

- через механічні вектори, в основному гризуни.

 

Як вберегти поголів’я від АЧС:

- Щодня оглядайте тварин.

- Не купуйте корми і кормові добавки невідомого походження в невстановлених торгових місцях.

- Не згодовуйте тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней; виключте з раціонів інгредієнти тваринного походження.

- Не купуйте живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супроводжуючих документів; не завозьте/вивозьте свиней і продукцію свинарства без дозволу державної ветеринарної служби.

- Регулярно чистьте та дезінфікуйте виробничі приміщення.

- Проводьте заходи із боротьби з гризунами та комахами.

- Не допускайте відвідувати виробничі приміщення стороннім.

- Утримуйте свиней в закритих приміщеннях або надійно обгороджених, ізольованих місцях, не допускайте вільного вигулу свиней, контакту з іншими тваринами.

- Не проводьте подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.

- Після відвідин лісу, продезінфікуйте одяг та взуття, помийте руки з милом, а краще — прийміть душ.

- Якщо полюєте на диких кабанів, ні в якому разі не згодовуйте їхні рештки домашнім свиням.

 

 Мешканці громади!

 

Дотримуйтеся «Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», посилання https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0432-17#Text , затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 року № 111, не допускайте завезення тварин до господарств та мисливських угідь з неблагополучних пунктів та карантинних зон по африканській чумі свиней виявлених на території України та своєчасно інформуйте Красноградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області про випадки захворювання та/ або загибель свійських та диких тварин

 

 

Ремонт квартир Частные Мастера

Honda Accord одиннадцатого поколения - https://honda-accord.com

Недвижимость, как правильно выбрать comintour.net