Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

22.12.2023

 

Енергонезалежність, енергоефективність, альтернативні джерела енергії – енергонезалежне майбутнє України

 

 

 

Енергонезалежність, енергоефективність, альтернативні джерела енергії – слова, які зараз стали «модними» не тільки у медіапросторі, а й у буденному житті українців, яким не все одно, скільки завтра доведеться платити за тепло.

 

Із надзвичайно стрімким ростом тарифів на газ та електроенергію кожна українська сім’я змушена наперед оцінювати свої, перш за все, фінансові можливості для того, аби дім був теплим, а життя – більш-менш комфортним. Такі умови диктує не тільки ситуація із тарифами в Україні, а й світові тенденції до незвичної для нас економії енергії через здорожчання та вичерпування природних ресурсів.

 

Поняття «енергоефективність» та «енергозбереження» іноді плутають.

 

Енергозбереження — це зменшення споживання енергії шляхом використання меншої кількості енергетичних послуг.

 

Енергоефективність — це комплекс заходів для ефективного використання ресурсів та досягнення результату з меншими витратами.

 

Наприклад, якщо ви вимкнете світло — ви заощадите електроенергію, але не зможете почитати книгу. Але якщо ви заміните лампи розжарювання на світлодіодну ви зекономите енергію і зможете почитати.

 

Економія енергії, це не лише про менші рахунки за комуналку, а й про бережливе використання ресурсів планети. Для виробництва електроенергії та тепла в Україні спалюють вугілля і природний газ (викопні палива). Через це в атмосферу потрапляє СО2, що посилює зміну клімату. За даними Міжнародного енергетичного агентства, енергоефективість (40%) і відновлювані джерела енергії (30%) відіграватимуть найважливішу роль у зменшенні викидів CO2 до 2050 року, щоб протидіяти підвищенню середньої глобальної температури.

 

Коли ми ефективно споживаємо енергію, то витрачаємо менше ресурсів, а отже запобігаємо глобальному потеплінню.

 

Енергоефективність та енергозбереження – це перш за все дбайливе ставлення до енергії в будь-якій сфері і її нешкідливе виробництво. Хто ефективно використовує енергію, той запобігає зловживанню ресурсами і охороняє навколишнє середовище. Економія енергії дозволить значно зменшити забруднення навколишнього середовища. Раціональне використання й збереження енергії - це не лише економічно, а й екологічно вигідно.

 

Усі заходи для покращення власного побуту за нових умов, можна розділити на чотири напрями:

 

Заощадження ресурсів: води, газу, тепла.

Для цього потрібно просто відкоригувати побутові звички та здійснити прості заходи: налагодити крани та встановити тепловідбивні екрани за радіаторами. Утеплення приміщення. Заміна чи заклеювання вікон, проведення теплоізоляції даху, модернізація системи вентиляції. Встановлення приладів обліку. Це дозволить платити лише за спожиті ресурси. Перехід на більш сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії та системи комунікацій. Заміна газового котла твердопаливним і встановлення вітрогенераторів.

 

Заощаджуємо електроенергію. Вимикаємо світло, якщо ніхто не знаходиться у кімнаті. Використовуємо енергоефективні лампочки. Встановлюємо світлодіодні (LED) енергозберігаючі лампочки, які не містять шкідливих речовин. Датчики руху – можливість заощаджувати електроенергію. Користуємось енергозберігаючими побутовими приладами. Такі прилади мають маркування «А» чи «А+». Холодильник такого класу споживатиме на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж об’єму марки «В». Вимикаємо штекер з розетки. Це не лише дозволяє заощаджувати електроенергію, але й вберігає пристрої від впливу можливих перепадів електроенергії.

 

Заощаджуємо тепло і газ. Встановлюємо термостатичний вентиль на радіатор, який дозволяє контролювати температуру. Не затуляємо опалювальні прилади та радіатори меблями, важкими шторами,. Більша частина тепла з будинку втрачається трьома шляхами: через двері та вікна, через дах та через зовнішні стіни. Їх утеплюємо. Щільні штори допомагають утримувати тепло в оселі, але заважають надходженню тепла з радіаторів. Товстий килим знижує тепловитрати, які йдуть через підлогу.

 

Зменшуємо втрати тепла шляхом утеплення. Утеплюємо огороджувальні конструкції ( стіни, фундаменти, стелі, горища, підвали ). Утеплюємо конструкції, які відкриваються (вікна, кватирки, двері, балкони). Встановлюємо індивідуальний (модульний) тепловий пункт з регулюванням кількості теплоносія, який подається. Встановлюємо термостатичний вентиль на радіатор, який дозволить контролюватитемпературу в будинку.

 

Кожну родину цікавить, як менше платити за комунальні послуги, як стати енергонезалежним. Відповідь є – завдяки «чистим» джерелам енергії та енергоефективності.

 

Зокрема, приватні домогосподарства можуть встановити:

  • сонячні панелі або вітроелектростанції, щоб генерувати власну електроенергію;
  • теплові насоси або твердопаливні котли – для опалення;
  • геліоколектори – для нагріву води.

 

«Використовуючи відновлювані джерела енергії, родини можуть повністю забезпечити свої потреби в електроенергії, тепловій енергії та гарячій воді.

 

Це надійне енергозабезпечення, незалежність від енергопостачальників і, звичайно, економія сімейного бюджету», «І найголовніше: «зелена» енергія подарована природою. Вона екологічно чиста, відновлювана та дешевша в довгостроковій перспективі.