Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

18.06.2024

 Ботулізм – смертельна небезпека

 

 

      Від початку 2024 року в Україні зареєстровано 24 випадки ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний. Випадки зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві. За аналогічний період  2023 року в Україні зареєстровано 24 випадки захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 29 людини, серед яких летальних випадків не було.

 

        У Харківській області протягом двох років випадків захворювання на ботулізм не зареєстровано.

 

        Ботулізм - харчове отруєння, що викликається ботулотоксином – одним з найсильніших серед відомих природних токсинів. Ботулотоксин виділяється мікроорганізмом, що відноситься до анаеробів, тобто тих, що розвиваються без доступу кисню. Їх не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

 

        Причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

 

       Найчастіше до ботулізму призводить споживання не патраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – в’яленої, сушеної та риби холодного копчення.

 

        Ботулізм є смертельним захворюванням у разі відсутності своєчасного специфічного лікування.

 

Щоб уникнути захворювання на ботулізм, необхідно дотримуватися наступних правил:

 

не вживати продукти харчування невідомого походження та виробництва;

не купувати продукти харчування в несанкціонованих місцях торгівлі;

уважно слідкувати за термінами та умовами зберігання харчових продуктів;

якщо вживаєте рибу в’ялену річкову, то наполегливо рекомендуємо вживати лише патрану річкову рибу промислового виробництва.

 

У разі поганого самопочуття, пов’язаного з вживанням підозрілих продуктів харчування (в’яленої, сушеної, копченої риби, м’ясних консервів та консервованих грибів тощо) слід не зволікати, не займатися самолікуванням, а терміново звертатися за медичною допомогою до медичних закладів або до швидкої допомоги.

 

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.