30.01.2025
«Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней»
Згідно з повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумскій області від 05.01.2025 вих. №62-02.3/25 та в Житомирській області від 17.01.2025 №Вих-50/02-03/ТО-25 про виявлення випадку африканської чуми свиней!!!
Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) – гостре вірусне захворювання, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків.
Це захворювання передається не тільки при контакті здорових тварин із хворими, але і розповсюджується через м’ясопродукти, у тому числі харчі, корм, транспорт забруднений виділеннями хворих тварин. Вірус можуть переносити комахи, дикі птахи та звірі, зокрема дикі кабани. Тварина гине через два-пʼять днів після зараження" Вірус африканської чуми свиней (далі – АЧС) не становить небезпеки для людини!
З метою забезпечення епізоотичного благополуччя та запобігання розповсюдження інфекційних захворювань та світських тварин, особливо занесення збудника вірусу африканської чуми свиней на територію області, усі господарства незалежно від форм власності, що займаються вирощуванням та розміщенням свиней, зобов’язані дотримуватися профілактичних заходів щодо недопущення захворювання свиней на АЧС у відповідності до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністертва аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2017 року № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 року за № 432/30300.
Насамперед, одним із головних заходів з профілактики та попередження занесення збудника АЧС є дотримання вимог закритого режиму роботи господарства, а саме:
- огородження території виробничої зони суцільного огорожею по всьому периметру, що унеможливить проникнення диких та безпритульних тварин;
- заборона відвідування господарства сторонніх осіб, а також в’їзду транспортних засобів, не пов’язаних з обслуговуванням; обладнання постійно діючого дезінфекційного бар’єру;
- проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації приміщень, обладнання та інвентарю;
- контроль обслуговуючого персоналу та забезпечення подвійним комплектом спецодягу та взуття з його централізованим знезараженням та пранням;
- своєчасне застосування профілактичних ветеринарно-санітарних заходів щодо здоров’я тварин;
- утримання свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
- використання у господарстві знезаражених кормів та кормових добавок для годівлі свиней, що підтверджується фактично чи документально;
- забезпечення вивозу трупів і боєнських відходів для утилізації/видалення спецавтотранспортом, який регулярно піддають дезінфекції.
У разі раптової загибелі тварин, підозри на захворювання або виявлення хвороби, або поведінку тварин, яка їм невластива, негайно інформувати державного інспектора, ветеринарного лікаря або посадових осіб державних органів ветеринарної медицини про такі випадки.