Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

12.09.2024

 

Боротьба з карантинними бур'янами − необхідність, а недбальство – злочин

 

 

Для забезпечення сприятливого екологічного та санітарного стану селищ та сіл громади, збереження здоров'я і зменшення захворюваності людей на алергійні хвороби, Кегичівська селищна рада інформує про необхідність боротьби з карантинними рослинами та бур’янами шляхом скошування, виривання з коренем, виполювання їх поблизу своїх садиб та організацій, на прилеглих і закріплених територіях.

 

Періодичність опадів та їх різка зміна сонячними променями створюють сприятливі погодні умови для росту карантинних рослин. На сьогодні самим масовим бур’яном України є амброзія полинолиста.

 

Амброзія полинолиста починає цвісти з кінця липня і закінчує в жовтні. Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин.

 

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур'яном. Добре відомо, що пилок амброзії викликає у людей захворювання − амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з'являється нежить і сльозотеча, розвивається астма. Можуть також спостерігатися сильні головні болі, поганий сон або й безсоння, втрата нюху і смаку, знижена концентрація.

 

Амброзія засмічує посіви різних сільськогосподарських культур, сади, виноградники, присадибні ділянки. Як світлолюбна рослина, вона краще почувається на угіддях з порушеним природним покривом і на посівах просапних культур. У зв'язку з неможливістю використання гербіцидів на території сіл та селищ, основний спосіб боротьби з амброзією − механічне знищення. На малих ділянках бажано знищувати бур'ян із корінням. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння.

 

Разом з тим, незважаючи на спільні зусилля, на території громади окремі суб’єкти господарювання безвідповідально ставляться до необхідності боротьби з карантинними бур’янами.

 

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про карантин рослин», землекористувачі та власники земельних ділянок повинні виконувати фітосанітарні правила та здійснювати фітосанітарні заходи у межах прилеглих та закріплених територій, сприяти проведенню карантинних заходів.

 

Чистота навколишнього середовища та здоров'я людей − проблеми, у вирішенні яких не можна стояти осторонь. У зв’язку з цим, закликаємо всіх мешканців нашої громади привести до ладу свої прилеглі та закріплені території − не дати розповсюджуватись небезпечним карантинним бур’янам.

 

Тому звертаємося до мешканців громади, керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, установ, організацій, закладів освіти, культури, медицини з проханням взяти участь у виконанні заходів щодо боротьби з карантинними рослинами та не допускати подальшого розповсюдження цих бур’янів на території населених пунктів громади.

 

Лише спільними зусиллями ми зможемо подолати цей карантинний бур’ян.