13.11.2025
Зайва сіль - зайвий ризик: як скоротити її споживання без шкоди для смаку

Хочете відчути насолоду від справжнього смаку їжі? А спробуйте зменшити кількість солі в раціоні! Наш організм не потребує великої кількості солі — це лише звичка, звичка наших смакових рецепторів. Пропонуємо 5 простих кроків, які допоможуть скоротити споживання солі:
- сіль лише під час приготування їжі. Спробуйте не досолювати вже готову страву в тарілці. Прибрати зі столу сільничку, якщо рука за звичкою тягнеться, щоб підсолити. Не підсолюйте також свіжі або приготовані овочі.
- уважно в магазині читай етикетки — чим менше солі на 100 г в полі «Поживна цінність», тим краще. Корисно порівнювати навіть етикетки продуктів однієї категорії — різниця у кількості солі може бути вдвічі. 75% солі ми отримуємо не з сільнички, а з готових магазинних продуктів: хліб, ковбаси, сири, соуси, тощо. Тож важливо обирати продукти з позначкою «низький вміст солі» (менше 0,3 г/100 г). Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує не перевищувати 5 грамів солі на день, тобто одну чайну ложку, включно з «прихованою» сіллю з продуктів.
- менше оброблених (магазинних) продуктів. Саме вони є головним джерелом надлишкової солі у сучасному раціоні — це ковбаси та сосиски, консерви, соєвий соус, різні готові страви. Сіль у таких продуктах використовується не лише для підсилення смаку, а й як консервант.
- підхід поступових кроків, спочатку зменшіть сіль у стравах лише трохи — десь на третину. Через кілька днів — ще трохи. Тоді смакові рецептори адаптуються, і ви не відчуєте різниці.
- більше спецій — менше солі, додавайте до страв спеції, трави, часник, лимонний сік чи запашну олію — вони підсилюють аромат і роблять страви смачнішими навіть з меншою кількістю солі. Уже за два-три тижні ти помітиш, що менше солі — це не менше смаку.
Нагадаємо, добова рекомендована ВООЗ норма солі — не більше однієї чайної ложки без гірки, або ж 5 грамів. А українці в середньому споживають — увага — 12,6 г на добу, що підвищує ризик артеріальної гіпертензії, інфаркту та інсульту.
















