Best Joomla Templates by User Reviews BlueHost

 

24.04.2024

 

Про введення плати за абонентське обслуговування споживачами послуги з централізованого водопостачання

 

 

 

 

Шановні мешканці громади!

 

Кегичівська селищна рада повідомляє, що на виконання вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року № 2189-VIII (із змінами), Закону України від 03.12.2020 року № 1060-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» та керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг», з 01 жовтня 2023 року для споживачів послуг з централізованого водопостачання вводиться плата за абонентське обслуговування з послуг централізованого водопостачання.

 

Плата за абонентське обслуговування застосовується комунальними підприємствами селищної ради, які надають послуги з централізованого водопостачання, до усіх споживачів: юридичних осіб (включаючи бюджетні установи незалежно від розташування (у окремих будівлях, у багатоквартирних будинках) та населення (населення приватного сектору, розташованого у окремих будівлях; населення у багатоквартирних будинках), з якими укладені індивідуальні договори про надання послуг з централізованого водопостачання (у паперовому варіанті або у варіанті публічних договорів приєднання).

 

Роз’яснення щодо плати за абонентське обслуговування
на послуги з централізованого водопостачання

 

ЯКИМИ ЗАКОНАМИ УКРАЇНИ, НОРМАТИВНО-ПРАВОВИМИ ДОКУМЕНТАМИ ПЕРЕДБАЧЕНА ПЛАТА ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

 

  • Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року № 2189-VIII (із змінами).
  • Постанова КМУ № 690 (із змінами), якою затверджені нові «Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» та Типові договори про надання послуг.
  • Постанова КМУ № 808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг».
  • Постанова КМУ № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

 

ЩО ТАКЕ ПЛАТА ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

 

Відповідно до п.11 ч.1 ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» плата за абонентське обслуговування – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі - індивідуальний договір) або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг (далі - індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем) (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії), що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача), крім випадків, визначених цим Законом, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

 

Зі змінами, внесеними відповідно до Закону України від 03.12.2020 року № 1060-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг», усі витрати на збут комунальної послуги з централізованого водопостачання виключені з тарифів на послуги з централізованого водопостачання і виведені в окремий платіж – плата за абонентське обслуговування.

 

Комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, управління побутовими відходами.

 

Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому не затверджується органом місцевого самоврядування.

 

Розмір плати за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству, яке є виконавцем комунальної послуги за його фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента на місяць.

 

ЩО ВКЛЮЧАЄТЬСЯ ДО ПЛАТИ ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

 

На виконання вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» (із змінами) до тарифів на послуги з централізованого водопостачання не включаються витрати, які включаються до складу плати за абонентське обслуговування.

 

До складу плати за абонентське обслуговування входить:

 

- абонентський супровід (здійснення обліку обсягу спожитих послуг, нарахування плати за спожиті послуги, переоформлення особових рахунків, реєстрація приладів обліку у споживачів, обробка отриманої інформації про показники лічильників, програмне забезпечення для ведення обліку нарахувань);

- друк та доставку квитанцій;

- оплату послуг банків та інших установ з приймання та перерахування коштів споживачів (у разі укладання договору з банком);

- звірку даних, виготовлення довідок;

- інформування управлінь соціального забезпечення.      

 

При цьому звертаємо увагу, що витрати на проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у приватних будинках (приміщеннях) та у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку (квартирні лічильники води) не включатимуться до складу плати за абонентське обслуговування.

 

Відповідно до вимог статті 17 Закону України від 05.06.2014 року №1314-VII «Про метрологію та метрологічну діяльність» періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води у квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюється за рахунок власників таких вузлів обліку (споживачів комунальних послуг).

 

ЯКИЙ МЕХАНІЗМ НАРАХУВАННЯ І СПЛАТИ АБОНЕНТСЬКОЇ ПЛАТИ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ І ЧИ Є ОБМЕЖЕННЯ

 

Абонентська плата нараховується у фіксованому розмірі на один особовий рахунок незалежно від кількості мешканців та об’єму споживання, незалежно
від того користувалися послугою чи ні, та сплачується щомісячно, про це буде інформувати додатковий пункт в розрахунковій квитанції. Плата за водопостачання та абонентська плата заходитиме на один особовий рахунок, тобто сума абонплати буде вказана окремим рядком в квитанції, а сплачуватися разом з послугою за водопостачання.

 

Абонентська плата сплачується незалежно від користування послугою. Навіть якщо абонент місяць не користувався послугами з централізованого водопостачання, то рахунок за неї прийде з нульовими показниками, а абонплату прийдеться сплатити, яка в платіжному документі виділяється в окрему графу.

 

Плата за абонентське обслуговування визначається виконавцем розрахунку на одного абонента, але не вище граничного розміру, який становить 38,07 грн. визначеного Кабінетом Міністрів України.

 

Абонентська плата залежить від затвердженого мінімального прожиткового мінімуму в Україні, а тому може змінюватись.

 

На абонентську плату може надаватися державна субсидія та пільги.

 

Наслідки несплати «Плати за абонентське обслуговування»:

- обмеження / припинення надання послуг централізованого водопостачання;

- відмова у призначені субсидії;

- зміна порядку нарахування пільг з оплати комунальних послуг;

- нарахування пені (після припинення дії військового стану);

- стягнення заборгованості, судових витрат у судовому порядку.

 

 

ЧИ ВСІМ НАРАХОВУВАТИМЕТЬСЯ АБОНЕНТСЬКА ПЛАТА?

Плата за абонентське обслуговування може не нараховуватись у таких випадках:

1) споживачам багатоквартирних будинків, які визначилися з моделлю договору через шляхом прийняття такого рішення загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку і обрали договірні відносини:

- за колективним договором про надання відповідних комунальних послуг;

- договору колективного споживача про надання відповідних комунальних послуг.

2) у разі відмови споживача від користування послугами централізованого водопостачання і від′єднання від мереж за його письмовою заявою.

За всіма іншими типами договорів передбачених законодавством абонентська плата сплачується.

 

 

ЧИ Є ПЛАТА ЗА АБОНЕНСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ НОВИМИ ВИТРАТАМИ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ?

 

Ні. Звертаємо увагу, що ці витрати (витрати на збут) завжди були закладені в тарифі за водопостачання, однак після змін у законодавстві витрати
на абонентське обслуговування (витрати на збут) виведені в окремий платіж.

 

Виходячи з вищенаведеного, сума плати за абонентське обслуговування послуги з централізованого водопостачання
по Кегичівській селищній раді
становить:

 

Для абонентів, яким надається послуга з централізованого водопостачання комунальним підприємством селищної ради «Слобожанське сільськогосподарське комунальне господарство», (відповідно до наказу Слобожанського сільськогосподарського комунального господарства від 14.08.2023 року № 17) щомісячна плата за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента з 01 жовтня 2023 року становить – 17,45 грн (з ПДВ).

 

 

Для абонентів, яким надається послуга з централізованого водопостачання комунальним підприємством селищної ради «Кегичівське комунальне підприємство «Кегичівка-Сервіс плюс», (відповідно до наказу Кегичівського комунального підприємства «Кегичівка-Сервіс плюс» від 17.08.2023 року № 118-ОД) щомісячна плата за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента з 01 жовтня 2023 року становить – 19,18 грн (з ПДВ).

 

 

Для абонентів, яким надається послуга з централізованого водопостачання комунальним підприємством селищної ради «Водограй плюс», (відповідно до наказу комунального підприємства «Водограй плюс» від 21.08.2023 року № 14) щомісячна плата за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента з 01 жовтня 2023 року становить – 4,00 грн (з ПДВ).